Heartfulness bij kanker

Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker, wil je vaak sterk zijn en je sterk tonen naar anderen toe. “Het lukt me wel!”, zeg je en hulp vragen doe je liever niet. In plaats van jezelf ruimte te geven, ben je misschien nog strenger voor jezelf dan voorheen. Je móet zo snel mogelijk alles terug kunnen zoals voor je diagnose, je móet zo snel mogelijk herstellen, je mág anderen niet tot last zijn… Onbewust verhoog je de druk voor jezelf, terwijl je misschien beter van strategie verandert.

In plaats van jezelf te verwijten, kan je jezelf met meer begrip bejegenen en je eigen beste vriend(in) worden. Maar hoe begin je daaraan? Een heartfulnesstraining helpt je op weg om jezelf met meer vriendelijkheid en mildheid te behandelen en jezelf te leren dragen op emotioneel moeilijke momenten.

Zelfzorg betekent niet alleen sterk zijn, maar ook je kwetsbaarheid durven tonen, al was het maar aan jezelf. Misschien ben je het niet gewend om vriendelijk te zijn voor jezelf of zit je zo niet in elkaar. Toch kan iedereen het leren.

Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)

De Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) training, gegeven bij Mild & Mindful, is bijzonder zinvol voor mensen met kanker omdat ook specifiek aandacht gegeven wordt aan zachtheid voor het lichaam.

Dat lichaam dat niet meer meewerkt na de behandelingen, in plaats van er boos op te zijn kan je er ook milder voor worden.

Op lange termijn pluk je hier de vruchten van en ga je beter met je lichaam leren samenwerken, in plaats van er tegen te blijven vechten. Mildheid voor jezelf blijkt ook beschermend te werken tegen psychologisch disfunctioneren bij een verstoord lichaamsbeeld bij borstkanker.

Bronnen: Przezdziecki et al., 2013; Cardinaels, 2017.