Mindfulness bij (bijna) burn-out
Een burn-out is een toestand van fysieke en emotionele uitputting ten gevolge van je werk, waar je in belandt na een jarenlange opbouw van overbelasting.
Drie typische factoren bij een burn-out zijn:
- je emotioneel uitgeput voelen
- je steeds meer vervreemd voelen van anderen (sarcasme naar je werk toe, steeds meer afstand voelen tussen jou en je collega’s of je klanten/patiënten…)
- een groeiende onzekerheid over je capaciteiten en prestatieniveau (alsof je steeds minder goed presteert, hoe hard je ook je best doet, alsof het je lijkt te ontglippen)
Ook belangrijk om te weten is dat een burn-out tegenwoordig aanzien wordt als het gevolg van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en werknemer. Waar vroeger de persoon zelf aangewezen werd om aan zichzelf te werken, beseffen bedrijven vandaag de dag steeds meer dat ook zij een aandeel hebben in het ontwikkelen van een burn-out bij hun werknemers.
Wanneer je (bijna) in een burn-out beland bent, is het belangrijk om samen met je huisarts en psycholoog samen te kijken hoe je beter voor jezelf kunt gaan zorgen en afgrenzen. Een mindfulnesstraining kan hierbij een welkome aanvulling zijn op psychologische begeleiding en monitoring door je huisarts om beter naar je lichaam te leren luisteren en met bewuste aandacht in het leven te staan, in plaats van je te laten meesleuren door de maalstroom. Heel wat leidinggevenden en mensen in het bedrijfsleven kiezen voor een mindfulnesstraining om beter met werkdruk om te leren gaan en zichzelf niet te verliezen in een werksituatie vol deadlines, werkdruk en andere hindernissen. Mindfulness helpt je om terug een vrije vogel te worden in drukke tijden.
Bronnen: Maslach & Goldberg, 1998; Maslach et al., 2001; World Health Organization, 2001; Schaufeli & Buunk, 2003; Maex, 2006; Cardinaels, 2015.
Wanneer je (bijna) in een burn-out beland bent, is het belangrijk om samen met je huisarts en psycholoog samen te kijken hoe je beter voor jezelf kunt gaan zorgen en afgrenzen.
Een mindfulnesstraining kan hierbij een welkome aanvulling zijn op psychologische begeleiding en monitoring door je huisarts om beter naar je lichaam te leren luisteren en met bewuste aandacht in het leven te staan, in plaats van je te laten meesleuren door de maalstroom.