Mindfulness bij kanker

De diagnose van kanker is voor velen donderslag bij heldere hemel. Niet dat je tevoren nooit iets hoorde over mensen in je omgeving die ook worstelden met deze ziekte, maar het is voor de meeste mensen toch een ver-van-mijn-bed show tot je er zelf mee geconfronteerd wordt. Of je prognose nu gunstig of ongunstig is, de ziekte laat je emotioneel alle hoeken van de kamer zien.

Omgaan met kanker kan heftig zijn en je weet niet altijd goed hoe hiermee om te gaan. Zeker na afloop van de behandelingen ervaren mensen een verwerkingsdip. Ze denken dat het nu eindelijk afgelopen is en ze dit hoofdstuk kunnen afsluiten, terwijl dan de verwerking pas echt begint. Belangrijk is om jezelf voldoende tijd en ruimte te gunnen hiervoor, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Je wil terug vooruit, je wil je leven terug in handen hebben en vooral je niet tegengehouden voelen door je lichaam en je ziekte.

Een 8 weken Mindfulness-Based Stress Reduction training kan helpen om terug tot jezelf te komen na je behandelingen. Misschien ervaar je dat je grip kwijt bent op je situatie. Dat jij en je lichaam zodanig veranderd zijn dat je niet meer weet wat je met jezelf aan moet. Mindfulness brengt je terug naar dit moment, naar wie je hier en nu bent en hoe je anders kan omgaan met al die heftige gedachten en gevoelens die misschien aanwezig zijn. Ook leer je terug een constructieve relatie met je lichaam op te bouwen waar je je nu misschien vooral verraden voelt door je lichaam of bang bent om wat er nog allemaal mee gaat gebeuren.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een Mindfulness-Based Stress Reduction training bij mensen met kanker zorgt voor een verhoogd welzijn, een betere stressbeheersing en meer levenskwaliteit.

Bronnen: Ledesma & Kumano, 2008; Cardinaels, 2011; Musial et al., 2011; Zainal, Booth & Huppert, 2013; Cardinaels, 2014.